Tokonoma Gyo stijl

  • Materiaal: Western Red Cedar

Fuso-An

Het oorspronkelijke idee was om een klein theehuis te bouwen, ter grootte van 3 tatamimatten.

In plaats van een theehuis is het een moderne kubus geworden met een mengeling van oosterse en westerse elementen. Ik noemde het 'Fu Sou An' wat 'zwevende hut' betekent in het Japans omdat het wordt gedragen door I-profiel stalen balken. Voor de houten verbindingen van de constructie, werd ik geïnspireerd door oude boerderijen in het Zwarte Woud in Zuidwest-Duitsland.

Western Red Cedar werd gekozen als materiaal voor het geraamte. Om de sterkte van dit hout te optimaliseren, moest ik de houten verbindingen herdenken en aanpassen. Voor de buitenmuren en dakbedekking gebruikte ik Western Red Cedar shingles, aan de zijkanten in een onregelmatig patroon met Yakisugi shingles (gebrand cedar shingles). De dakoversteek is lang genoeg om op de Engawa (veranda) te zitten zonder nat te worden op regenachtige dagen.

De binnenmuren zijn afgewerkt met leem. De vloer is bedekt met halve tatami. De ingang is een paar oude schuifdeuren uit Japan.

Lees verder

Migratie Dialogen (Buffetkast)

  • Materiaal: Beuken Multiplex, Western Red Cedar, Meranti, Den

Als Japanner in België, is het onderwerp migratie nooit uit mijn gedachten. De vierkante vorm van de kast verwijst naar de Belgische maatschappij en regelgeving, de organische vorm van de poten verwijst naar migratie. 4 poten vertegenwoordigen 4 verschillende etnische groepen: vooraan rechts zijn Afrikanen, vooraan links zijn personen afkomstig uit het Midden-Oosten, achteraan rechts Aziaten en achteraan links de mensen afkomstig uit Latijns-Amerika. De plaats waar de rechte en gebogen lijnen samenkomen, is het compromis dat vereist is om zich aan te passen aan het kastframe / de Belgische samenleving.

Migratie brengt zowel conflict als harmonie door migrantenachtergronden: verschil in cultuur, religie, taal en waarden. Migratie houdt ook grote uitdagingen in voor België als gastland. Ik geef hier ruwweg vier etnische groepen weer maar er zijn grote verschillen tussen individuen, zelfs in dezelfde groep. Elke persoon heeft zijn of haar eigen unieke migratie-dialoog.

Lees verder

Herinneringsdozen

  • Materiaal: Western Red Cedar, Paulownia (Kiri)

Japanse Kiri is een houtsoort die heel moeilijk te vinden is in België. Vanuit de expliciete vraag naar herinneringsdozen in Japanse Kiri in de gewenste afmetingen, heeft de klant eigen Kiri dozen gebracht. Ik heb de oude dozen gedemonteerd en de verscheidenheid aan diktes geschaafd tot de vereiste dikte. De binnenconstructie is van ceder met een fijne, rechte nerf. Om een tekort aan Kiri te vermijden, gebruikte ik de houtnerf verticaal. De dozen hebben Japanse traditionele linten.