Raden Urushi lijst

  • Materiaal: Paulownia (Kiri) / Oppervlak: Parelmoer, Urushi

Meubel: Art-Nouveau Muziekkast van Louis Majorelle

  • Materiaal: Europese Walnoot / Fineer: Es in ‘Blister-figure’, Palissander, Mahonie, Europese Walnoot, Burl Esdoorn, Kers, Kastanje, Peer, Citroenboom, Hulst

Art Nouveau kast van Louis Majorelle (1859 – 1926), meubelontwerper van de Nancy School in Frankrijk. Op de bovenkant in de rechterhoek vooraan staat een handtekening. De hoofdconstructie is gemaakt van walnoot. Op de tot het uiterste fijn uitgehouwen zuil is vloeiende gravure aangebracht. Inlegwerk met delicate bloemen en vlinders zijn gerangschikt op de bovenkant, deur, lade, planken en zijpaneel tegen de achtergrond van es in ‘Blister Figure’ fineer. Het zijpaneel rechtsonder is opengewerkt in plaats van inlegwerk.

Na het verwijderen van de oude schellaklaag, die helemaal beschadigd was, heb ik losgekomen fineer en beschadigingen gerepareerd. Het inlegwerk werd zorgvuldig geschuurd en gepolitoerd.

Inlegwerk met fineer wordt marqueterie genoemd. Met marqueterie kan men fineer van verschillende boomsoorten combineren om picturale en geometrische patronen te creëren. Het wordt gekenmerkt door optimaal gebruik te maken van de nerf, figuren en kleuren van verschillende boomsoorten. Fineer kan gekleurd worden om een toon te creëren die in de natuur niet beschikbaar is. Door het fineer in heet zand te begraven, wordt het enigszins gebakken om het schaduweffect te versterken. Naast fineer, schildpad, schelpstukken, giftanden/hoorns worden ook edelmetalen gebruikt. Inlegwerk dat schildpad en edele metalen combineert, wordt Boulle Marqueterie genoemd naar André Charles Boulle.

Lees verder

Meubel: Art-Nouveau Tafeltje van Louis Majorelle

  • Materiaal: Beuken / Fineer: Silky Oak, Palissander, Mahonie, Europese Walnoot, Burl Esdoorn

Art Nouveau bijzettafel van Louis Majorelle (1859 – 1926), meubelontwerper van de Nancy School in Frankrijk. Op het tafelblad staat een handtekening. De hoofdconstructie is gemaakt van beuk. Drie organische poten ondersteunen een klaverbladvormig tafelblad, en aan de onderkant van deze poten bevindt zich een plank. De achtergrond van het tafelblad is uitgevoerd in silky oak fineer. De tekening bestaat uit hulstbladeren die de contouren van het tafelblad volgen en blaadjes van licht omringen. Licht dat uitgestraald wordt door de centrale cirkel die lijkt op de zon.

Na het verwijderen van de oude schellaklaag, die helemaal beschadigd was, heb ik losgekomen fineer gerepareerd. Het inlegwerk werd zorgvuldig geschuurd en gepolitoerd.

Lees verder

Meubel: Vintage kast van Cees Braakman

  • Materiaal: Berkenplaat, Berkenmultiplex, Beuken

Een vintage kast CB06 (1956, birchwood collection) ontworpen door Cees Braakman, een Nederlandse designer bij Pastoe UMS. De lades en poten, gemaakt van gebogen multiplex, zijn indrukwekkend. Na het verwijderen van de oude vernislaag, die overal beschadigd was, repareerde ik los fineer en gebroken stukjes. Ik heb de lades en deuren geretoucheerd zodat ze soepel bewegen. Ik heb door middel van schuren zoveel mogelijk krassen verwijderd en nieuwe vernis aangebracht.