Meubel: Kast "Mizuya dansu"

  • Materiaal: Zwarte Kaki, Japanse Zelkova, Japanse Cypress, Ceder, Ebbenhout

De constructie is van Hinoki-cipres met een rechte nerf. De deur- en ladefronten zijn van zeldzame, kostbare houtsoorten. De onderrail is in ebbenhout uitgevoerd, waardoor slijtage door de schuifdeur wordt voorkomen. De kast is ontworpen om zonder problemen te worden gedemonteerd, ik vraag me af of de maker toekomstige restauratie in gedachten had? Hoe dan ook, de structuur is een goed voorbeeld van kwalitatieve meubelmakerij.

Ik heb de binnenkant versterkt zodat de bovenste plank een zware lading kan dragen en de scheuren in de panelen gevuld met nieuwe stukken hout. De door wormen gegeten delen werden behandeld met producten, onherstelbare lagen werden verwijderd en op deze plaatsen werden vervangingen aangebracht. Na het demonteren van de losse kaders, versterkte ik de pennen om zo de verbindingen steviger te maken. Daarna werd het kader weer gemonteerd. Er werd een plank toegevoegd voor meer gebruiksvriendelijkheid. Zonnebrand en vuil werden verwijderd en het oppervlak werd Shiraki afgewerkt, dit betekent zonder schilderen.

Lees verder

Meubel: Vintage kast van Cees Braakman

  • Materiaal: Berkenplaat, Berkenmultiplex, Beuken

Een vintage kast CB06 (1956, birchwood collection) ontworpen door Cees Braakman, een Nederlandse designer bij Pastoe UMS. De lades en poten, gemaakt van gebogen multiplex, zijn indrukwekkend. Na het verwijderen van de oude vernislaag, die overal beschadigd was, repareerde ik los fineer en gebroken stukjes. Ik heb de lades en deuren geretoucheerd zodat ze soepel bewegen. Ik heb door middel van schuren zoveel mogelijk krassen verwijderd en nieuwe vernis aangebracht.

Meubel: Theekast "Cha dansu" van Hiroshima

  • Materiaal: Japanse Kastanje, Paulownia, Ebbenhout / Fineer: Japanse Es in ‘Blister-figure’

Meubel: Kerkbank

  • Materiaal: Eiken

Deze bank komt uit een kerk Saint-Pierre in Sainlez, een dorp in het zuiden van Wallonië. Ik vond een kauwgom aan de achterkant van de rugleuning, een grappige ontdekking die mijn verbeelding deed ontwaken.

In het midden van de stoel was een stuk uitgesneden. Ik vulde die ruimte met nieuw hout en versterkte de bank onderaan. Ik maakte nieuwe ‘schoenen’ (gat) op de poten (pen). Het was de wens van de klant om het contrast tussen oud en nieuw te behouden, dus liet ik het nieuwe hout zijn natuurlijke kleur.

Lees verder